תרגילים פשוטים וקלים ליישום לבניית חוסן בזמן מלחמה וחוסר וודאות
בתקופות משבר, בין אם מדובר במגיפה עולמית כפי שחווינו בקורונה, אסון טבע או טלטלה אישית, היכולת שלנו לבנות חוסן פנימי הינה חיונית והכרחית על מנת שנוכל לצלוח את האתגרים הניצבים בפנינו, לצמוח מתוך אתגרים אלו ולהמשיך לחיות בעוצמה, חזקים יותר מאשר היינו בעבר.
כמוכם, גם אני חוויתי את חלק מהאתגרים הללו בעבר, עברתי יחד אתכם את תקופת הקורונה, התמודדתי עם אובדן של אהוב יקר שנפתר תרם זמנו והצלחתי להתגבר ולנצח את כל אלו, ויחד עם זאת אני נאלץ להמשיך להתמודד ולצלוח אותם גם היום בתקופת המלחמה בה אנו נמצאים.
לאורך השנים גיליתי ששילוב ותרגול של מספר תרגילים פשוטים וקלים בשגרת היומיום שלי הם מה שהפכו לכלים מכריעים בטיפוח החוסן האישי שלי. החלטתי לשתף אתכם את התרגילים שאני מתרגל מידי יום שעוזרים פשוט להרגיש טוב יותר ואני מקווה שיעזרו גם לכם:
נשימת קופסה:
אחד הכלים הפשוטים והאהובים עליי שאני משתמש בהם בכל יום כשאני שם לב שאני לא באיזון הוא תרגיל שאני מכנה נשימה קופסה. זוהי טכניקה פשוטה אך רבת עוצמה הכוללת שאיפה אוויר פנימה בספירה של ארבע שניות, עצירת נשימה במשך ארבע שניות, ונשיפת האוויר החוצה במשך ארבע שניות, ואז שוב עצירת הנשימה למשך 4 שניות.
אני חוזר על התרגיל הזה מספר פעמים עד שאני מרגיש שמשהו בגוף שלי נרגע, משתחרר, מרפה ותחושת הקלה חוזרת אלי. דפוס נשימה קצבי זה עוזר להרגיע את מערכת העצבים, להפחית מתח ולקדם תחושת שלווה פנימית.
מדיטציית מיינדפולנס:
תרגול מדיטציית מיינדפולנס היווה עבורי שינוי משחק בבניית חוסן נפשי בזמנים מאתגרים. לקחת רק כמה דקות בכל יום לשבת בהשתקפות שקטה, להתמקד בנשימה שלי או להתבונן במחשבות שלי ללא שיפוט, עוזר לי לטפח תחושת מודעות וויסות רגשי יותר. מיינדפולנס מאפשר לי לגשת למצבים קשים בבהירות ובקור רוח, במקום להיסחף ברגשות מציפים.
להיות בהודיה וכתיבה ביומן:
כאשר מתמודדים עם מצוקה, זה יכול להיות קל להתעכב על השליליות ולהתעלם מהצדדים החיוביים בחיינו. זו הסיבה שאני עושה לי הרגל לנהל יומן הכרת תודה, שבו אני רושם שלושה דברים שאני אסיר תודה עליהם בכל יום. בין אם זו זריחה יפה, חבר תומך או ניצחון קטן, ההכרה בדברים הטובים בחיי עוזרת לשנות את נקודת המבט שלי ולטפח את החוסן מול האתגרים היומיומיים.
בקשת עזרה והסכמה לקבל תמיכה:
בניית חוסן נפשי אינה אומרת להתמודד עם אתגרים לבד. למעשה, אחת האסטרטגיות החשובות ביותר לחוסן היא פנייה לתמיכה בעת הצורך. בין אם מדובר ביצירת קשר עם חבר מהימן, חיפוש הדרכה ממנטור או השתתפות בסדנה, חיבור עם אחרים יכול לספק תחושת נוחות, תוקף וכוח בזמנים קשים.
טיפוח חמלה עצמית:
לבסוף, למדתי שתרגול של חמלה עצמית הוא חיוני עבור בניית חוסן רגשי בעיצומו של משבר. במקום להיות קשה עם עצמי או לצפות לשלמות, אני מזכיר לעצמי שזה בסדר להיאבק ושאני עושה כמיטב יכולתי בנסיבות מאתגרות. ההתייחסות לעצמי באדיבות, בהבנה ובקבלה מאפשרת לי להתאושש מנסיגות עם חוסן וכוח רב יותר.
לסיכום, בניית חוסן אישי בזמן משבר אינה עוסקת בהימנעות מאתגרים או בהעמדת פנים שהכל בסדר. מדובר בתרגול מעשי, יומיומי והקניית הרגלים תומכי חיים.
אלו, אט אט יהפכו להרגלי חיים שיעזרו לנו בשינויי החשיבה ויאפשרו לנו להסתגל, לצמוח ולשגשג מול כל סוג של מצוקה. על ידי שילוב חמש התרגילים הללו בחיי היומיום, גיליתי שאני מסוגל להתמודד טוב יותר עם סערות החיים בחוסן, חסד וכוח.